Creatieve Communicatie met de Via Crea methode

Het creatieve pad voor kleine én grote levenskunstenaars

Via Crea betekent letterlijk; het creatieve pad. Creativiteit geeft kinderen niet alleen plezier, het zorgt er ook voor dat ze zich makkelijker openstellen. Het brengt gesprekken sneller naar een diepere laag en dat helpt jou als kindprofessional om tot de kern van hun hulpvraag te komen. Creatieve communicatie is bijzonder geschikt om naast andere vormen van coaching in te zetten, bijvoorbeeld voor kinderen die:

 • een laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen hebben;
 • te maken hebben met verlies en rouw;
 • moeite hebben met vertellen of het uiten van hun gevoelens en gedachten;
 • een (taal)ontwikkelingsstoornis hebben of hooggevoelig zijn (HSP);
 • de diagnose autisme hebben.

Via Crea | stap voor stap

Tekenen en schilderen, is doen en ervaren vóór denken en praten. En bovenal, zonder oordeel; het idee loslaten dat een tekening mooi of lelijk is. De tekening is zoals hij is omdat degene die hem maakte is zoals hij is – en dat is oké. Een tekening maakt het onbewuste zichtbaar en daarover gaan we in gesprek. Maar hoe pak je dit aan? Dat leer je in mijn trainingen met behulp van de VIA CREA methode.

Wat leer je tijdens een training creatieve coaching?

 • Hoe je een kind stimuleert zich te uiten in een tekening.
 • Wat voor gerichte opdrachten je kunt geven.
 • Hoe je de opdrachten geeft, zodat je diepgang creëert, zonder nadrukkelijk te sturen met woorden.
 • Welke symboliek je terugvindt in de creaties.
 • Hoe je hier op reageert en welke vragen je stelt.
 • Vertrouwen op de kracht van het tekenen en wat dit met kinderen doet.

"Creatieve communicatie maakt het onbewuste zichtbaar.”

De VIA CREA methode pas ik toe in alle trainingen, online, in mijn atelier, op locatie óf tijdens een heerlijke week in Frankrijk. Je ontvangt hierbij het benodigde naslagwerk en diverse oefeningen. Lees hieronder meer over de mogelijkheden.

De VIA CREA methode

Stap 1

Om creatieve coaching in te kunnen zetten, moet je het eerst zelf ervaren. Want creatieve communicatie maakt voor volwassenen net zo goed ‘het onbewuste zichtbaar’ als voor kinderen. Het prikkelt bovendien jouw eigen creativiteit. Stap 1 is dus een opdracht. Je kiest het onderwerp, materiaal en formaat en gaat aan de slag!

Stap 2

We bespreken je tekening aan de hand van de beelden We richten ons altijd eerst op de emoties, met behulp van emotiekaartjes. Daarna gaan we in gesprek en komen er meer inzichten. Je zal verbaasd staan welke emoties naar voren komen, Spannend, want je komt jezelf soms tegen, maar juist daarom is ervaren en het benoemen van emoties zo belangrijk. Hierdoor kun je VIA CREA straks goed in jouw eigen praktijk toepassen.

Stap 3

Hoe geef je in jouw praktijk een bewuste tekenopdracht aan een kind? Wat is het effect van materialen, welke oefening past bij hem of de emotie waar hij in zit? Laat je hem bijvoorbeeld flink krassen met waskrijt of juist een fijne, realistische tekening maken? Elke opdracht geef je met een intentie of doel. Hoe je dit doet leer je in de derde stap van VIA CREA.

Stap 4

Hoe ‘lees’ je de tekeningen van kinderen? Je kunt niet zomaar betekenis geven aan elementen in een tekening, maar ze creëren wel een opening om in gesprek te gaan met het kind. Door te benoemen wat je ziet en daar open vragen over te stellen. Je leert hoe je dit kunt aanpakken in jouw sessies.

Stap 5

Wat doe je met de opgedane inzichten? In de vijfde stap van de VIA CREA methode laat ik je zien hoe je creatieve coaching in kunt zetten om kinderen te begeleiden en met welke vervolgopdrachten. Bijvoorbeeld: hoe kun je samen werken aan het ontwikkelen van de connectie met hun gevoel? Hoe kan tekenen verdriet verzachten of boosheid en frustratie helpen afnemen? Welke creatieve opdrachten en materialen passen bij deze en andere hulpvragen? Dit leer ik je tijdens de training.

Online training

Korte videocursus Creatieve Communicatie

Heb je in je werk als kindercoach, onderwijs- of zorgprofessional vaak te maken met kinderen met een gedragsprobleem? Ben je op zoek naar creatieve werkvormen om in te zetten tijdens je coachingtrajecten? In vier praktische video’s geef ik een eerste kennismaking met methodes om creatief te communiceren met kinderen. Zo kom je erachter of creatieve coaching iets voor je is.

In mijn atelier

Basistraining Creatieve Communicatie

Tekenen en schilderen helpt niet alleen om inzicht te krijgen in de emoties en gedachten van kinderen, het werkt voor veel kinderen ook therapeutisch om zich te uiten met beelden in plaats van met woorden. In mijn atelier in Sleeuwijk gaan we aan de slag met creatieve werkvormen. Dit doen we in een kleine groep, zodat er altijd volop aandacht is voor jouw specifieke vraagstukken uit de praktijk.

Op locatie

Karin inhuren als trainer voor event of studiedag

Heb je al eens aan een training Creatieve Communicatie gedacht als thema voor een evenement of studiedag? Als coach creatieve communicatie leer ik kindprofessionals alles over VIA CREA, het creatieve pad bij het coachen van kinderen. Ik leer hen doelgerichte, creatieve opdrachten geven, tekeningen interpreteren en zonder oordeel vragen stellen om het kind beter te begrijpen en te begeleiden.

The Artist’s Way

Een heerlijke artistiek verdiepende week in Frankrijk

Creatief bezig zijn heeft niet alleen effect op kinderen. Ook volwassenen vertellen in hun tekeningen en schilderijen wat ze nog niet bewust weten. Midden in de natuur op het landgoed L’Huy Preau organiseren Olga Bos en ik de Creatieve zomerweek ‘The Artist’s Way’ voor kindercoaches, onderwijsprofessionals en zorgprofessionals. Aan het eind van deze week voel je de verrijking van jezelf, zowel persoonlijk als creatief.

Karin Bezemer

Over Karin Bezemer | Creatieve communicatiecoach

Ik heb jarenlang in het onderwijs gewerkt met dove / slechthorende kinderen en kinderen met een TOS (taalontwikkelingsstoornis). Als ambulant dienstverlener op basisscholen ontdekte ik de kracht van creativiteit bij het stimuleren van de communicatieve vaardigheden van kinderen. Ik kreeg steeds vaker vragen van kindercoaches en leerkrachten over het inzetten van tekenen en schilderen bij communicatie en coaching. Dat was de aanleiding voor mij om een eigen creatieve coachpraktijk op te zetten. Nu leer ik kindprofessionals in 5 stappen hoe ze creativiteit kunnen toepassen in hun eigen praktijk of in hun werk op school of in de zorg.

KarinBezemer_naam_diap