Emotiekaartjes - dé tool voor betere communicatie met kinderen

Begrijpen en uiten van gevoelens, door woorden te geven aan emoties

In de interne wereld van een kind gebeurt meer dan aan de buitenkant soms te zien is. Grote of kleine gebeurtenissen kunnen een diepe indruk op kinderen achterlaten. Die indrukken roepen een bepaalde gedachte en emotie op. Dat heeft invloed op de manier waarop ze zich gedragen en hoe anderen vervolgens weer op hen reageren.

Dit proces verloopt vaak zo snel dat het voor kinderen lastig is om de oorzaak van hun gedrag aan te geven. Ze vinden het herkennen en benoemen van hun emoties nog moeilijk. Ze missen bijvoorbeeld de uitgebreide emotiewoordenschat die nodig is om hun gevoelens precies te beschrijven. Die pikken de meeste kinderen vanzelf op naarmate ze ouder worden, maar niet voor alle kinderen blijkt het zo eenvoudig te zijn om hun emotiewoordenschat uit te breiden. Dan is het belangrijk om de emotiewoorden aan te bieden, het liefst in een betekenisvolle context. Zo kan de emotiewoordenschat toch uitgebreid worden.

Hoe helpen emotiekaartjes jou als kindprofessional?

Met behulp van emotiekaartjes help je als kindercoach, zorg- of onderwijsprofessional kinderen woorden aan hun gevoelens te geven. Ze leren emoties bij zichzelf en anderen herkennen, begrijpen, beheersen en op een positieve manier in te zetten. Hierdoor voelen ze zich beter gehoord en begrepen.

In het doosje zitten 40 emotiekaartjes, 17 groene kaartjes met afbeeldingen die horen bij fijne emoties en 23 rode kaartjes voor niet prettige emoties. Kinderen kunnen hiermee aangeven welke emotie ze ervaren, waar je als professional of ouder op kunt aansluiten.

Voor welke kinderen kun je emotiekaartjes gebruiken?

 • Kinderen in de basisschoolleeftijd.
 • Kinderen die nog niet de emotiewoordenschat hebben ontwikkeld om hun gevoelens volledig tot uitdrukking te brengen.
 • Kinderen die een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt – zoals een scheiding, verhuizing of overlijden van een dierbare.
 • Kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of autisme.

Kinderen die het lastig vinden om met leeftijdsgenootjes om te gaan en te communiceren.

De kaartjes zijn te gebruiken door kindercoaches en -therapeuten, zorg- of onderwijsprofessionals, maar ook voor ouders om thuis de emoties van hun kind te visualiseren.

Hoe kun je de emotiekaartjes inzetten?

In mijn werk als creatief communicatiecoach heb ik altijd een set emotiekaartjes bij me. Hieronder lees je een aantal voorbeelden van hoe je ze kunt inzetten:

 • Ter kennismaking (individueel of in groepjes – ‘welke emotie past bij jou?’).
 • Als aanvulling op creatieve communicatie met kinderen.
 • Tijdens een gesprek, om aan te sluiten bij de gedachte die het kind op dat moment heeft.
 • Om ze bewust te maken dat een gebeurtenis bij iedereen een andere emotie kan oproepen. Bijvoorbeeld bij het voorlezen: ‘welke emotie zou het hoofdpersonage nu voelen?’.
 • Oefenen in het herkennen van emoties bij anderen: ‘let eens op de ogen, mond en houding’.
 • De groene kaartjes kunnen ingezet worden bij het werken met ‘helpende (groene) gedachten’. ‘Groene’ gedachten zorgen voor ‘groene’ (prettige) emoties.
 • Het meten van emoties: ‘hoe boos voel jij je? Kies een getal van 1 t/m 10’.
 • Oplossingsgericht werken. ‘Heb je een naar gevoel? Welke emotie wil je wél voelen?’.

Ben jij op zoek naar een manier om gemakkelijker met kinderen over hun gevoelens te communiceren? Dan zijn deze emotiekaartjes onmisbaar.

Karin Bezemer - emotiekaartjes

Emotiekaartjes bestellen

In het doosje vind je 40 emotiekaartjes. De kaartjes zorgen voor visuele ondersteuning bij het praten over emoties. Door de kaartjes te gebruiken op school, tijdens de coaching of thuis vergroot je de emotiewoordenschat van kinderen. Door de rode en groene kleur zijn de kaartjes goed te gebruiken tijdens het coachen en het oefenen van helpende (groene) en storende (rode) gedachten. In het doosje vind je tips hoe je de emotiekaartjes kunt inzetten in je werk of thuis.

Karin Bezemer - emotiekaartjes

Ontwikkeling: Karin Bezemer

Illustraties: Manouk Voermans

Leeftijd: 5 t/m 12 jaar

ISBN: 9789090361383

Prijs: € 29,50 inclusief verzending, exclusief btw